Gözmozdony is vár a Retró hétvége részeként a Balatonon! Menetrend és infók itt!

Kelt: 2020.07.29 Kovács Gergely

Gözmozdony is vár a Retró hétvége részeként a Balatonon! Menetrend és infók itt! A gőzmozdony és a sok egyéb különleges mozdony is normál díjszabással közlekedik.

Pár napja a féláron használható Siklóról, majd az ingyenes kertmoziról, a Margitszigeti Zenélő Szökőkútról írtunk. Ma pedig egy újabb izgalmas hírt találtunk.

A retró hétvége alkalmából három pár vonatban Utasellátó étkezőkocsi közlekedik, ahol szívesen látjuk reggelire, ebédre, vacsorára vagy akár egy italra, harapnivalóra. Egy pár Tekergő gyorsvonatban a 80-as éveket idéző, klasszikus étkezőkocsi közlekedik, ahol olyan hagyományos finomságokat is kóstolhat, mint a babgulyás, paprikás csirke, marhapörkölt vagy töltött káposzta. Amennyiben egy kis édességre vágyik, ajánljuk minden utazó kedvencét, az Utasellátó csokirolót, valamint mellé egy Márka üdítőt vagy egy hűsítő sört. A másik két Kék Hullám sebesvonatban felújított EuroCity étkezőkocsik futnak, ahol az általános balatoni Utasellátó kínálat várja, például a 100% marhahúspogácsával készülő START Burger és Classic Burger.

Az elmúlt évek nagy sikerű rendezvénye újból visszatér a Balaton északi partjára. A ’60-as, ’70-es éveket több, a korszakhoz illő színű mozdony és kocsi is megidézi, amelyekkel ezen a vonalon csak ilyenkor találkozhatunk.

Az idei év újdonságaként gőzmozdony is forgalomba áll, a korábból ismert sötétkék gyorsvonati szerelvény mellett pedig egy zöld színű személyvonat is bemutatkozik.


Fotó: MAV.hu

A Székesfehérvár és Balatonfüred közötti fejlesztések – különösen a villamosítás – a következő években jelentősen át fogja alakítani a vonal arculatát, így számos helyen akár megismételhetetlen utazási és fényképezési lehetőségek várnak majd a résztvevőkre.

A rendezvényen közlekedő különleges járművek

424-es gőzmozdony
A MÁV legismertebb gőzmozdonyát nem Cseh Tamás dala tette legendássá – azt már előtte kivívta magának teljesítményével, ahogy a „Nurmi” és „Bivaly” beceneveket is. Az 1924-től kezdve három és fél évtizeden át gyártott típusból még a koreai vasúthálózatra és Tito különvonatainak élére is jutott néhány példány, a legelsőt és a legutolsót pedig a Vasúttörténeti Parkban őrzik. Mindemellett kettő a mai napig közlekedik nosztalgiavonatok élén – és idén a retró hétvégén is, szombaton a azúrkék gyorsvonati, vasárnap a zöld személyvonati szerelvénnyel.

A gőzvontatású vonatok menetrendje

M41 2103-as dízelmozdony
A jellegzetes motorhangja alapján „Csörgő” néven emlegetett típus állandó szereplő a Balaton északi partján – itt azonban egy eredeti színére visszafestett példánya idézi meg a ’70-es évek vonatait a hozzáillő zöld személykocsikkal! A második retró hétvégén a szerelvényben egy korhű színű vezérlőkocsi is bemutatkozik, amelynek köszönhetően a vonat végén lévő mozdony is vezethető a szerelvény elejéről.

Az M41 2103 vonatainak menetrendje


Fotó: MAV.hu

M61-es dízelmozdonyok
A különleges megjelenésű vontatójárművek a lekerekített végüket és számos műszaki megoldásukat amerikai licenc alapján kapták meg, de születési helyük – egyben pedig névadójuk is – a svédországi NOHAB gyár volt. Magyarország számára mindössze húsz darab készült 1963-ban, de ritkaságuk és különleges származásuk miatt mindvégig nagy megbecsülésnek örvendtek. Először expresszeket és kormányzati vonatokat húztak, majd a ’80-as évektől kezdve a Balaton északi partján lett új szolgálati helyük, ahol a tájkép részévé is váltak. A mindennapi forgalomból pont két évtizede búcsúztak, de nosztalgiamozdonyként négy is megmaradt közülük, s létszámuk még külföldről vásárolt rokonaikkal is gyarapodott. A vonatok egy része dupla mozdonnyal közlekedik, ilyenkor egy Nohab és egy Szergej is lesz a szerelvény élén.

Az M61-vontatású vonatok menetrendjei

Fotó: MAV.hu

M62-194M62-es dízelmozdonyok
A svéd mozdonyokhoz hasonlóan ez a típus is a származási helyének köszönheti a becenevét: „Szergejt” ugyanis több száz társával együtt a szovjet ipar készítette nemcsak Magyarország és a saját hazája, hanem sok más szocialista ország számára is. A tehervonatok élén ma is nélkülözhetetlen gépek korábban rendszeresen láthatók voltak nyaranta személyvonattal is – ez azonban ma már csak a kortárs kocsikkal lehetséges.

Ebből a mozdonyból három is eredeti színét kapta vissza az elmúlt évek során, ezek közül kettő is közlekedik a retró hétvégéken. A szombat reggel Székesfehérvárról induló vonatot egy M62 és egy M41-es közösen húzza majd, a vasárnap kora délután pedig a Tapolcáról induló vonatban a ’60-as éveket idéző gyorsvonati kocsikkal fog közlekedni.

Az M62-vontatású vonatok menetrendjei


Ingyenes strandok a Balatonon! Részletek itt!

M40-es dízelmozdonyok retró étkezőkocsival

Az amerikai hangulat nemcsak a svéd gyártókat, hanem a magyar ipart is megihlethette – így születhettek meg a 60-as években Ganz-MÁVAG gyárban az M40-es típusú gépek, amelyek kinézetük alapján nem véletlenül kapták a „Púpos” becenevet. Manapság a típussal csak igen ritkán lehet találkozni, akkor is csak tehervonatok élén, így üzemük önmagában is különleges alkalomnak számítana – a retró hétvégén viszont a két nosztalgia festésű mozdony párban fog közlekedni. A szerelvényben ráadásul a zöld színét visszakapott poggyászkocsi és egy nosztalgia-étkezőkocsi is ott lesz, amelyben a ’70-es, ’80-as évek Utasellátó hangulata az étel- és italkínálatban is megelevenedik – például a csokirolóval. 

Az M40-es vontatású vonatok menetrendjei

Valamennyi vonat normál díjszabással közlekedik, azokon a MÁV-START által biztosított összes kedvezmény és különleges ajánlat – így az új Balaton24 és Balaton72 napijegy is – igénybe vehető. A kerékpárszállítási lehetőségek a többi közlekedési nappal azonosak.

A Kék Hullám vonatokon az InterCity kocsik korlátozott számban váltható pót- és helyjeggyel, a gyorsvonati kocsik a Budapest-Balatonalmádi szakaszon korlátozott számban váltható pótjeggyel vehetők igénybe.

A Tekergő gyorsvonatok a Budapest-Székesfehérvár szakaszon korlátozott számban váltható pótjeggyel vehetők igénybe.

Családok figyelm! Az INGYENES HAJÓZÁSI lehetőségről már hallottatok? Részletek a cikk alatti kapcsolódó hírekben.

Nyerj színházjegyet és mást! Részletek  a JÁTÉK menüben!

Megosztás:Kapcsolódó hírek:

ABBA SHOW - Janza Kata és Polyák Lilla koncertje Balatonfüreden - Jegyek itt!
ABBA SHOW zenekaros nagykoncert Janza Kata és Polyák Lilla előadásában 2020. augusztus 9-én Balatonfüreden. Jegyek itt!
A Pál utcai fiúk muical a Balatonlellei Szabadtéri Színpadon - Jegyek itt!
A Pál utcai fiúk musical 2020. július 24-én és augusztus 18-án Balatonlellén a Szabadtéri Színpadon lesz látható. Jegyek itt!
Balaton fagyija 2020 - Íme a nyertes!
A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó nyerte idén a Balaton fagyi 2020 versenyt.
INGYENES hajózás várja 2020 nyarán a kisiskolásokat!
2020-ban is minden 6-11 éves tanuló számára ingyenes a hajózás a Balatonon is. A Balatoni Hajózási Zrt. és MAHART PassNave Kft. is csatlakozott a Kajla kedvezményekhez.
Koncz Zsuzsa koncert turné 2020 - Jegyek és helyszínek itt!
Koncz Zsuzsa koncert turné 2020-ban Magyarországon. Jegyek és helyszínek itt! A turné Győr, Debrecen, Szeged, Budapest, Tataványa, Békéscsaba és számos városvan látható lesz
Kóstolj INGYEN szaloncukrokat! Szaloncukor kóstolókat keresnek!
Az ország legjobb szaloncukor tesztelőit keresik! Jelentkezz!
Zorán koncert 2020-ban Budapesten - Jegyek itt!
Zorán koncerteje 2020. október 29-én Budapesten a Klauzál Gábor Kulturális Központban kerül megrendezésre. Jegyek itt!
A Pál utcai fiúk musical Budapesten - Jegyek 1000 forinttól!
A Pál utcaiak 2020. október 16-án lesz látható Budpesten a Klebesberg Kulturkúriában. Jegyek itt!

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK

CSATLAKOZZ HOZZÁNKLEGOLVASOTTABB HÍREK