Hogy segítsd a gyereked a pályaválasztásban?

Kelt: 2015.10.26 Kovács Gergely

Hogy segítsd a gyereked a pályaválasztásban? A pályaválasztási döntést általában a fiatal felnőtt kor elején kell meghozni. Fontos, hogy a szülő ilyenkor csökkenteni tudja a választással járó szorongást, jól tudjon a gyerekkel beszélgetni, vagy még inkább hallgatni őt...

Ízelítő az Üzlet & Pszichológia aktuális számában elérhető cikkből:

Sokan olyan attitűddel állnak a világgal szemben, hogy csak ők tudják kontrollálni az események kimenetelét és kizárólag a saját döntéseiken múlnak a dolgok. Mások ezzel szemben azt gondolják, hogy a dolgok alakulnak, a csillagok állása, rajtuk kívülálló erők vagy épp a szerencse számít. Az igazság a kettő között van a pályaválasztással kapcsolatos kérdésekben is. Nem minden a gyereken vagy a szülőkön múlik, hagyni kell teret az időközben felmerülő, megért tényezőknek is és figyelni kell a gyermek testi-lelki fejlődésének ütemére, érettségére.

Mit üzen a gyerekünk?
A pályaválasztás időszaka eléggé megviseli az egész családot. A döntési helyzet szinte stresszként nehezedik sok családra, ami feszültséget, kommunikációs zavart, értetlenkedést eredményezhet, amin sokan egyszerűen szeretnének gyorsan túl lenni. Pedig ez akár lehetne egy kalandos, élményekkel és örömökkel tele felfedező út is, ami arról szól, hogy ismerjük meg egymást, ismerjem meg a gyermekemet a fiatal felnőttkora elején. Sokszor a kamasz is vágyik arra, hogy olyan impulzusokat kapjon a szüleitől, amire fel tud figyelni. A pályaválasztás körül kialakuló negatív légkör átváltoztatása pozitívvá tudatosságot igényel. Pszichológusként nem győzzük hangsúlyozni a gyerekkel való beszélgetés szerepét, de a hallgatás talán még ennél is fontosabb. Figyeljünk arra, mit mond, mit üzen nekünk a szavaival, a mondataival, a gesztusaival kamaszkorban lévő gyermekünk. Tegyünk különbséget a között, hogy melyek azok a tevékenységek, érdeklődési területek, amelyekkel kapcsolatban örömet érez, és szinte eggyé válik vele, és melyek azok, amelyek már sokkal inkább rólunk, szülőkről szólnak. Felnőttként tisztán kell látnunk azt, hogy mi volt a mi beteljesületlen álmunk, amit nem volt lehetőségünk megvalósítani. A pályaválasztás időszakában a kamaszkorú gyermekünkkel újra átélünk olyan helyzeteket, amelyeket az évtizedek alatt tudatalattinkban elraktároztunk, és amelyek a jelenben próbálnak felszínre kerülni. Ha szét tudjuk választani önmagunkban az érzéseket a vágyainktól, akkor jobban oda tudunk figyelni a gyerekeink őszinte jelzéseire.

Az, hogy egy családban élünk, még nem jelenti azt, hogy ismerjük is egymást. A kamaszkor már önmagában is tele van változásokkal, bizonytalansággal, ami hatással van a családra jellemző viselkedési mintákra. Egy viselkedési minta attól rögzül, hogy azt elvárásainkkal és reakcióinkkal fenntartjuk, mert ez biztonságot és kiszámíthatóságot jelent számunkra. Csupán ezért hajlamosak vagyunk „elkenni” gondolatainkat, véleményünket, nehogy ezzel megbántsuk a másikat, vagy konfliktust generáljunk. Szülőként a nyitott gondolkodás, a visszajelzésekkel való nyílt szembenézés segít abban, hogy ne sugalljunk erőteljes elvárásokat a pálya-választási döntéssel kapcsolatban, így nem érzi a gyerek sem szükségét annak, hogy ezeknek megfeleljen.

Kamaszkorú gyermekünk egy szabadabb és hitelesebb légkörben jobban el tudja mondani az érzéseit, gondolatait a karrierválasztással kapcsolatosan. Ebből az őszinteségből fakadóan pedig érhetik a szülőt meglepetések, de inkább ezeket viselje el a jelenben, minthogy a gyerek egy boldogtalan utat válasszon a jövőben - az elvárásoknak megfelelve. Gyakori probléma a túlzott kötelességvállalás, a perfekcionizmus, ami nem adaptív, mert nem élvezi maga a gyerek sem azt, amit csinál, ez sokkal inkább egy kétségekkel és szorongással teli viselkedésmód, amelyben úgy érzi, hogy sosem tud teljes mértékben megfelelni az elvárásoknak. A szülők felelőssége abban van, hogy figyeljék a gyermekeik jelzéseit és tereljék a fiatal figyelmének fókuszát különböző irányba.

Szerző: Dr. Juhász Márta

A cikk teljes terjedelemben olvasható az Üzlet & Pszichológia aktuális lapszámban, amit online is megvásárolhatunk.

OLVASS BELE AZ AKTUÁLIS MAGAZINBA IDE KATTINTVA!

Az aktuális lap megvásárlása és előfizetési lehetőségek:
online lapszámvásárlás >> 
nyomtatott lapszámvásárlás >> 
online előfizetés >>
nyomtatott előfizetés >>


JÁTÉK!
Játékunk nyertese Nagy Gergely. További nyeremények a JÁTÉK menüpontban

Érdemes megnézni a cikk alatti híreket is!

Megosztás:Kapcsolódó hírek:

Személyiség teszt fákkal! Te milyen vagy?
9 fa és 1 válasz! Így jellemezhetnénk a neten terjedő új tesztet.
Bárki lehet népszerű a Facebookon! Megmutatjuk hogyan! - VIDEÓ ITT!
Bárki lehet népszerű a Facebookon - Így teszik érdekessé unalamas életüket mások
Te mit tennél ha a liftben egy gyilkosság szemtanúja volnál?
Ezt a kérdést feszegeti a videó, ahol azt láthatjuk hogyan reagálnak az emberek, ha a liftben éppen azt látják, hogy fojtogatnak valakit. A videó nagyon érdekes reakciókat rögzített.
A Szépség és a Szörnyeteg 2020-ban az Operettszínházban - Jegyek itt!
A Szépség és a Szörnyeteg 2020-ban az Operettszínházban! Jegyek itt!
István, a király 2020-ban is az Operettszínházban - Jegyek itt!
Az István, a király 2020 őszén ismét a Budapesti Operettszínházban látható! Jegyek itt!
Találkozz Gabriela Spanic-kal - Jegyek itt!
Magyarországon színházban először a Játékszínben volt látható, Gabriela, egy közel másfél órás színpadi beszélgetés alanyaként. Gaby Spanic a Paula és Paulina és még számos telenovella sztárja 2020 októberében Kecskeméten lesz látható! Jegyek itt!
Hattyúk tava 2020-ban Budapesten az Erkel Színházban! Jegyek és részletek itt!
A hattyúk tava balett 2020-ban az Erkel Színházban ismét látható lesz, ám ezútttal különleges óvintézkedések és szabályok mellett lesz látogatható az előadás! Jegyek és részletek itt!
Moziünnep - 790 forintért mozizhatunk az őszi szünetben! Filmek listája itt!
A közelmúlt legsikeresebb, legizgalmasabb, legcukibb és legjobb alkotásait láthatjuk most akciósan.

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK

CSATLAKOZZ HOZZÁNKLEGOLVASOTTABB HÍREK