Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

INGYEN utazhatnak a 14 év alatti gyerekek a BKV járatain!

2021.09.03 Kovács Gergely

INGYEN utazhatnak a 14 év alatti gyerekek a BKV járatain!

Ingyenesen vehetik igénybe Budapest közösségi közlekedését a 14 éven aluliak 2021. szeptember 2-ától, csütörtöktől. A gyermekes családok terheinek csökkentése érdekében 2021. szeptember 2-ától díjmentesen utazhatnak a BKK járatain a 14 éven aluliak. Egy fenntartható, élhető városban erősíteni kell a közösségi közlekedés szerepét, a koronavírus-járvány azonban nagy mértékben csökkentette a járatok utasszámát. Mivel a közösségi közlekedés járványügyi szempontból biztonságos, ezért jó szívvel ösztönözzük a fővárosban utazókat arra, hogy az új kedvezmény hatására még többen használják a BKK járatait.

A kedvezményre jogosultak köre

Mostantól nemcsak az óvodások, de minden 14 éven alatti, tanulói jogviszonnyal rendelkező, érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkező diák is jogosult az ingyenes utazásra a BKK járatain. A kedvezményt a tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekek, fiatalok annak a tanévnek az utolsó napjáig (augusztus 31. napjáig) vehetik igénybe, amelyben a 14. életévüket betöltik. 

Például az a fiatal, aki 2007. december 31-én született, ezért 14. életévét 2021. december 31-én tölti be, utoljára a 2021. szeptember 1-jén kezdődött tanév végéig, 2022. augusztus 31-ig veheti igénybe a kedvezményt. 

Aki például 2021. július 15-én ünnepelte a 14. születésnapját, ő a 2021. szeptember 1-jén kezdődőtt tanévben már nem veheti igénybe a kedvezményt, de akinek 14. szülinapja ugyanezen év szeptember 2-ára esik ő 2022. augusztus 31-ig élhet a díjmentes utazás lehetőségével.

Ezeken a fővárosi vonalakon vehető igénybe a kedvezmény

A 14 éven aluli tanulók díjmentes utazására Budapest közigazgatási határán belül a BKK járatain, a környéki buszokon (Budapest közigazgatási határáig), valamint a HÉV-vonalakon (Budapest közigazgatási határáig), tételesen  az 1-69 jelzésű villamoson, a 70-83 jelzésű trolibuszon, az1-299 és a 900-999 jelzésű autóbuszon, a H5-ös, a H6-os, a H7-es, a H8-as, a H9-es HÉV-en, az M1-es, az M2-es, az M3-as és az M4-es metróvonalon, továbbá a D14-es hajójáraton van lehetőség.

Nem vonatkozik az ingyenesség a MÁV-START és a VOLÁNBUSZ azon elővárosi járataira, amelyeken a Budapest-bérleteket elfogadják. Ezért a távolsági vonatokra és buszokra ennek figyelembevételével kell megvenni a jegyet, bérletet, nem csak az agglomerációs határszakasztól a lakóhelyig. 

Az ellenőrnek a diákigazolványt kell felmutatni

Iskolás korú gyermek esetén az ellenőr kérésére az érvényes magyar diákigazolványt, ennek hiányában a diákigazolványt helyettesítő  hivatalos igazolást kell felmutatni.

Amennyiben a tanuló nem tudja ezek egyikét sem az ellenőrnek megmutatni, akkor az itt részletesen meghatározott szabályok szerint élhet az utólagos bemutatás lehetőségével. Az eljárási díj az ingyenes utazási jogosultságot igazoló dokumentum bemutatásával 1000 forint.

A Magyar Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt lejárt magyar diákigazolványokat 2021. október 31. napjáig kell érvényesnek tekinteni, amennyiben az alábbi érvényesítő matricákkal van ellátva:

  • a 2019/2020. tanév köznevelési érvényesítő matrica,
  • a 2020/2021. tanév köznevelési érvényesítő matrica.

Ha a tanintézmény a diákigazolványt helyettesítő igazolást szkennelve, elektronikusan küldte el a tanulónak, akkor az ilyen igazolás a diákok által kinyomtatott formában felhasználható (elektronikus változatban az igazolás nem mutatható be). Azok az igazolások, amelyek a rajtuk feltüntetett érvényességi idő szerint 2020. november 4-én vagy ezt követően járnak le, szintén 2021. október 31-ig kell érvényesnek tekinteni. 

Az ingyenes utazás lehetősége a diákigazolványt felmutató személyre vonatkozik. A vele utazó kísérőszemély, vagy vele lévő kutya, kerékpár szállítására továbbra is meg kell váltani a megfelelő jegyet.

Akik nem rendelkeznek magyar diákigazolvánnyal, azokra nem vonatkozik az ingyenes utazás. A magyar diákigazolványt alapvetően a következő diákok igényelhetik: Magyarországon tanulók (állampolgárságtól függetlenül), valamint (akár külföldi tanulmányok esetén is) Magyarország vagy bármely egyéb EU-tagállam, illetve Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai.

Óvodás korú gyermek esetén természetesen szemmel jól látható az ingyenes utazásra való jogosultság, ezért a BKK eltekint az életkor igazolásának kötelezettségétől.

A 2021. szeptember 1. előtt már megváltott diákbérleteket visszaváltják!

Ha a bérlet érvényessége még nem kezdődött meg
Ha már megváltottad a gyermeked közoktatási diákbérletét, de annak érvényessége még nem kezdődött el, akkor a bérlet visszaváltható az itt részletesen is ismertetett folyamatok szerint, kezelési díj felszámítása nélkül, azaz a bérletek teljes árát visszaadjuk.

Papír alapú bérlet esetében a visszatérítést a BKK bármelyik jegy- és bérletpénztárában, ügyfélközpontjában vagy ügyfélszolgálatán kezdeményezheted. A hozzád legközelebb eső pénztárat, ügyfélközpontot megtalálod térképes keresőfelületünkön.

Mobiljegy-alkalmazásban megvásárolt bérlet esetén amennyiben a bérlet érvényessége még nem kezdődött el, a bérlet az alkalmazásba bejelentkezve a bérlet részleteit tartalmazó oldalon váltható vissza.

Ha a bérlet érvényessége szeptember 1-ig elkezdődött

Ha már megváltottad a gyermeked diákbérletét és annak érvényesége már elkezdődött, akkor a bérletet időarányosan váltjuk vissza, azaz az árának csak azt a részét térítjük vissza, amely a 2021. szeptember 1-je utáni érvényességi időt fedi le. Az időarányos visszatérítés csak azokra a bérletekre vonatkozik, amelyek érvényessége már augusztusban megkezdődött. Az érvényességüket szeptember 1-jén vagy azt követően kezdő bérleteket még a teljes áron visszaváltjuk, kezelési költség felszámítása nélkül. 

A már augusztusban megkezdett érvényességű bérletek visszaváltásának kezdeményezésére csak személyesen, a BKK bármelyik ügyfélközpontjában van lehetőség, a jegy- és bérletpénztárakban nem lehet visszaváltani a bérletet (kivéve a szeptember 1-jén vagy azt követően kezdődő érvényességű bérleteket). . Az alábbi típusú diákbérletek válthatók vissza: havi Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak; félhavi (15 napos) Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak; negyedéves Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak; szemeszterre szóló Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak.

A bérlet visszaváltásához az ügyfélközpontban visszatérítési kérelmet kell kitölteni, amelyben kollégáink nyújtanak segítséget. A visszatérítési kérelem (ide kattintva letölthető) azonban akár kényelmesen, otthon is kitölthető. Ha teheted, kérjük, hogy a kitöltött és két példányban kinyomtatott nyomtatvánnyal, a visszaváltandó bérlettel, és az ahhoz tartozó diákigazolvánnyal fáradj be személyesen a BKK Ügyfélközpontok vagy ügyfélszolgálatok egyikébe.

A kérelem pozitív elbírását követően átutalással történik a bérlet árának visszatérítése. A készpénzes visszaváltáshoz szükséges igénylő lapot kollégáink töltik ki az ügyintézés során.

Gyakran ismételt kérdések a 14 éven aluliak ingyenes utazásával kapcsolatban

Miért jó az, hogy a 14 éven aluliak ingyenesen utazhatnak?

Budapest városvezetése alapvetően szociális szempontok alapján döntött arról, hogy a gyermekes családok terheinek csökkentése érdekében 2021. szeptember 2-ától ingyenesen utazhatnak a BKK járatain a 14 éven aluliak. Egy fenntartható, élhető városban erősíteni kell a közösségi közlekedés szerepét, a 2020 tavasza óta tartó koronavírus-járvány azonban nagy mértékben csökkentette a járatok utasszámát. Mivel a közösségi közlekedés járványügyi szempontból biztonságos, ezért a városvezetés és a Budapesti Közlekedési Központ jó szívvel ösztönzi a fővárosban utazókat arra, hogy az új kedvezmény hatására még többen használják a BKK járatait.

Pontosan kinek díjmentes a közösségi közlekedés 14 év alatt?

A budapesti közösségi közlekedést bármely gyermek díjmentesen veheti igénybe annak a tanévnek az utolsó napjáig (az adott év augusztus 31-e), amelyben a 14. életévét betölti. Például aki 2021. szeptember 15-én tölti be a 14. életévét, ő 2022. augusztus 31-ig ingyenesen utazhat a megadott feltételekkel. Aki azonban 2021. július 15-én töltötte be a 14. életévét, ő a 2021/2022-es tanévben már nem jogosult az ingyenes utazásra. 

A tanulóknak mit kell felmutatni a jegy- és bérletellenőrzés során?

A tanulóknak az oktatási igazolványokról szóló kormányrendelet szerinti érvényes magyar diákigazolványukat, vagy az ott meghatározott diákigazolványt helyettesítő igazolást szükséges mindig maguknál tartani és ezt kell felmutatni. Ezek az igazolványok, igazolások egyben a díjmentes utazást biztosító utazási igazolványoknak is számítanak 2021. szeptember 2-ától.

A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt magyar diákigazolványokat 2021. október 31. napjáig kell érvényesnek tekinteni, amennyiben az alábbi érvényesítő matricákkal van ellátva:

  • a 2019/2020. tanév köznevelési érvényesítő matrica,
  • a 2020/2021. tanév köznevelési érvényesítő matrica.

Ha a tanintézmény a diákigazolványt helyettesítő igazolást szkennelve, elektronikusan küldte el a tanulónak, akkor az ilyen igazolás a diákok által kinyomtatott formában felhasználható (elektronikus változatban az igazolás nem mutatható be). Azok az igazolások, amelyek a rajtuk feltüntetett érvényességi idő szerint 2020. november 4-én vagy ezt követően járnak le, szintén 2021. október 31-ig kell érvényesnek tekinteni.

Mi történik, ha nincs nálam a diákigazolványom az utazás során?

Amennyiben ellenőrzéskor a diák nem tudja felmutatni a diákigazolványt vagy a szükséges igazolást, akkor pótdíjazza az ellenőr, de az itt részletesen meghatározott szabályok szerint élhet az utólagos bemutatás lehetőségével. Az eljárási díj az ingyenes utazási jogosultságot igazoló dokumentum bemutatásával 1000 forint.

Csak Budapest közigazgatási határain belül érvényes a kedvezmény, vagy a teljes agglomerációban is?

A 14 éven aluliak ingyenes utazására a BKK járatain, valamint a környéki buszok és a HÉV-vonalak budapesti szakaszán van lehetőség.  

Nem vonatkozik az ingyenesség a MÁV-START elővárosi járatain, valamint a VOLÁNBUSZ járatokon az agglomerációs határon belüli szakaszokra, ahol eddig Budapest-bérlet felmutatásával lehetett utazni, ezért a távolsági MÁV és VOLÁNBUSZ jegy-és bérletvásárlás során ennek figyelembevételével kell megvenni a jegyet, vagy bérletet, nemcsak az agglomerációs határszakasztól a lakóhelyig.

Érvényes a kedvezmény a VOLÁNBUSZ és a MÁV azon elővárosi szakaszain is, ahol eddig elfogadták a Budapest-bérleteket?

Nem, a VOLÁNBUSZ és a MÁV járatainak érintett szakaszain a kedvezmény jelenleg nem vehető igénybe.

Óvodás a gyermekem, de nincs óvodai igazolása. Hogyan tud ingyenesen utazni?

Óvodás korú gyermek esetén az ellenőr kérésére a gyermek személyi igazolványával lehet igazolni az ingyenes utazásra való jogosultságot. Ennél a korosztálynál természetesen szemmel jól látható az ingyenes utazásra való jogosultság, ezért a BKK eltekint az életkor igazolásának kötelezettségétől.

Az első osztályt kezdte meg a gyermekem, nincs még diákigazolványa és igazolást sem kapott az iskolában, ez esetben hogyan tud ingyenesen utazni?

A gyermek ebben az esetben rendelkezik személyi igazolvánnyal, mely alkalmas az életkor igazolására. Ennél a korosztálynál azonban természetesen szemmel jól látható az ingyenes utazásra való jogosultság, ezért a BKK eltekint az életkor igazolásának kötelezettségétől.

Már megvettük a gyereknek a bérletet szeptemberre, de még nem kezdődött el a bérlet érvényessége. Hogyan tudom visszaváltani?

Ha már megváltottad a gyermeked diákbérletét, de annak érvényessége még nem kezdődött el, akkor a bérlet visszaváltható az itt részletesen is ismertetett folyamatok szerint, kezelési díj felszámolása nélkül, azaz a bérletek teljes árát visszaadjuk.

Papír alapú bérlet esetében a visszatérítést a BKK bármelyik jegy- és bérletpénztárában, ügyfélközpontjában vagy ügyfélszolgálatán kezdeményezheted. A hozzád legközelebb eső jegy- és bérletpénztárat, ügyfélközpontot megtalálod térképes keresőfelületünkön.

Mobiljegy-alkalmazásban megvásárolt bérlet esetén amennyiben a bérlet érvényessége még nem kezdődött el, a bérlet az alkalmazásba bejelentkezve a bérlet részleteit tartalmazó oldalon váltható vissza.

Már megvettük a gyereknek a szeptemberben érvényes bérletet, és már meg is kezdődött az érvényessége. Hogyan tudom visszaváltani?

Ha már megváltottad a gyermeked diákbérletét és annak érvényesége már augusztusban elkezdődött, akkor a bérletet időarányosan váltjuk vissza, azaz az árának csak azt a részét térítjük vissza, amely a 2021. szeptember 2-ától kezdődő érvényességi időt fedi le. Az időarányos visszatérítés csak azokra a bérletekre vonatkozik, amelyek érvényessége már augusztusban megkezdődött, azokat a bérleteket, melyek szeptember 1-jén vagy azt követően kezdik meg érvényességüket még a teljes áron visszaváltjuk, kezelési költség felszámítása nélkül. 

Az érvényességüket már augusztusban megkezdett bérletek visszaváltásának kezdeményezésére csak személyesen, a BKK bármelyik ügyfélközpontjában van lehetőség, a jegy- és bérletpénztárakban nem intézhető a visszaváltás. Az alábbi típusú diákbérletek válthatók vissza: havi Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak; félhavi (15 napos) Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak; negyedéves Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak; szemeszterre szóló Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak.

Milyen feltételekkel kapom vissza az ingyenes időszakra eső bérlet árát? A megvásárolt diákbérlet érvényessége szeptember 1-je előtt megkezdődött és az érvényesség az ingyenes utazási időszak után, szeptemberben vagy azt követően jár le.

Az ingyenes utazási jogosultságot igazoló, az oktatási igazolványokról szóló kormányrendelet szerinti magyar diákigazolványt, vagy az ott meghatározott diákigazolványt helyettesítő igazolást kell felmutatni, melynek száma a közoktatási diákbérleten szerepel. Mivel a diák ezzel az okirattal jogosult az ingyenes utazásra, a visszaváltáshoz elegendő, ha a szülő ezen okiratok fotóját (pl. telefonon), vagy másolatát mutatja be. 

Az első osztályt 2021 szeptemberében kezdett tanulók esetében a diákigazolványokat később adják ki, ez esetben azon okirat bemutatása szükséges (például személyi igazolvány), amelynek a száma szerepel a bérleten.  

Az ingyenes jogosultságot igazoló megfelelő dokumentum felmutatásával a visszatérítési kérelmet a BKK bármely ügyfélközpontjában vagy ügyfélszolgálatán is kitöltheted, amelyben kollégáink nyújtanak segítséget. A visszatérítési kérelem (ide kattintva letölthető) azonban akár kényelmesen, otthon is kitölthető. Ha teheted, kérünk, a kitöltött és két páldányban kinyomtatott nyomtatvánnyal, a visszaváltandó bérlettel, és az ahhoz tartozó diákigazolvánnyal fáradj be személyesen a BKK Ügyfélközpontok vagy ügyfélszolgálatok egyikébe.

A kérelem pozitív elbírását követően átutalással történik a bérlet árának visszatérítése. A készpénzes visszaváltáshoz szükséges igénylő lapot kollégáink töltik ki az ügyintézés során.

A BKK jegy-és bérletpénztárakban visszatérítési kérelmet nem tudunk befogadni. A visszaváltás díjmentes,  kezelési díjat nem számolunk fel. 

Amennyiben a bérletet mobiljegy applikációban vásároltad, a visszatérítés későbbi időpontban történik meg a belső egyenlegedre, vagy a számládra.

Meddig élhetek az érvényességét megkezdett diákbérlet visszaváltásának lehetőségével?

Az ingyenes utazási időszakban is érvényes bérletek visszaváltását legkésőbb 2021. október 31-ig lehet kezdeményezni a BKK bármelyik ügyfélközpontjában vagy ügyfélszolgálatán. Amennyiben a bérlet – az éves bérlet kivételével – az érvényességét 2021. szeptember 1-jén vagy azt követően kezdte meg, úgy a visszaváltás érdekében a BKK jegy-és bérletpénztárak is felkereshetők.

Miből gazdálkodja ki ezt az új kedvezményt a BKK? Hiszen eddig mindenhol azt kommunikálták, hogy mennyi veszteség érte a céget.

Az új kedvezmény miatt a BKK-nak valóban le kell mondania a bevételei egy részéről, a cél azonban a fiatalok és a családok szociális segítése és a közösségi közlekedés népszerűsítése. Ha a 14 éven aluli diákok díjmentesen közlekedhetnek a városban, akkor jó eséllyel néhány családtagjuk is átül a gépkocsiból a közösségi közlekedés járműveire, amely pótolhatja a BKK kieső bevételeit, hiszen több bérletet vásárolnak majd.

Ez az intézkedés azt jelenti, hogy a felnőtt bérletek árát pedig felemelik?

Nem, a többi bérlet ára nem emelkedik a 14 év alattiak díjmentes utazásának bevezetésével.
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2023