Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

90 éves II. Erzsébet királynő!

2016.04.21 MTI

90 éves II. Erzsébet királynő!

Tízezrek ünnepelték csütörtökön a London nyugati határában fekvő Windsor utcáin II. Erzsébet királynő 90. születésnapját.

Az uralkodó állandó rezidenciája, az ősi windsori kastély környékén tett körsétát, fogadva az üdvözlésére felsorakozott, sok esetben hajnal óta várakozó ezrek jókívánságait. Az első sorokban állóktól a királynő virágokat, kisebb ajándékokat is átvett. A körsétán részt vett az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg is, aki júniusban ünnepli 95. születésnapját.
   
A jeles nap tiszteletére a windsori városi tanács kiépített egy sétautat, amely a Queen's Walkway nevet viseli.

A sétaút, amelyet az uralkodó avatott fel csütörtökön, éppen 6373 méter hosszú. Ennek jelképes jelentősége van, arra utal ugyanis, hogy II. Erzsébet királynő tavaly szeptember 9-én megdöntötte az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját, 63 évet, hét hónapot és három napot eltöltve addig a trónon. A uralkodó ezzel saját üknagymamája, Viktória királynő rekordját adta át a történelemnek.
   
A királynő 90. születésnapja alkalmából a londoni Hyde Parkban 41, az Egyesült Királyság nemzeteinek többi fővárosában 21 díszlövéssel tisztelegtek az uralkodó előtt a tüzérség felsorakozott egységei.

Károly trónörökös, II. Erzsébet királynő 68 esztendős elsőszülött fia Shakespeare-idézettel köszöntötte édesanyját. A BBC által rögzített, csütörtökön sugárzott felvételen a walesi herceg a VIII. Henrik című királydrámából idézte Thomas Cranmer beszédét, amelyet Canterbury korabeli érseke - Shakespeare tolmácsolása szerint - a majdani I. Erzsébet királynő születése alkalmából tartott a királynak, megjósolva, hogy Erzsébet hercegnő "Anglia üdvére" hosszú életnek néz elébe.
   
Az igazán nagyszabású ünnepségsorozat azonban csak a jövő hónapban kezdődik.
   
Május 12-étől négy napon át minden este 90 perces parádéval ünneplik az uralkodó születésnapját a windsori kastély parkjában. A szervezők a hatalmasnak ígérkező programról egyelőre csak annyit árultak el, hogy 1500 táncos, énekes, zenész, színész és egyéb művész lép fel, és a műsorban 900 ló is szerepel.
 
A hivatalos ismertető szerint a 90 perces program a királynő eddigi 90 évnyi életútjának és csaknem hat és fél évtizednyi uralkodásának legfőbb epizódjait idézi fel.

Egy hónapra rá minden idők legnagyobb utcabáljával ünnepelheti London népe II. Erzsébet jeles születésnapját.

A megaparti helyszíne a Buckingham-palotát, a királyi család első számú londoni rezidenciáját és az Admiralitást összekötő, vörös aszfaltjáról híres sugárút, az egy mérföld - 1,6 kilométer - hosszú The Mall lesz. Az út teljes hosszában piknikasztalokat állítanak fel, amelyek mellett tízezren ehetnek-ihatnak a június 12-ére tervezett ünnepi partin.

A windsori és a londoni ünnepségek jegybevételeit a királynő által támogatott jótékonysági szervezetek kapják.

Vilmos hercegnek nem okoz álmatlan éjszakákat, hogy majdan ő lesz az Egyesült Királyság uralkodója.

Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a trónutódlási sorban, nagymamája, II. Erzsébet királynő 90. születésnapja alkalmából adott interjút a BBC televíziónak. Vilmos tulajdonképpen nagymamája helyett állt a BBC kamerája elé a csütörtökön esedékes jeles ünnep alkalmából, mivel a brit uralkodó hagyományszerűen soha nem nyilatkozik a sajtónak és a médiának.
   
Vilmos herceg a szerdán sugárzott interjúban elmondta: jóllehet a királynő továbbra is rendkívül aktív, ő bármikor készen áll arra, hogy feladatokat vegyen át tőle, ha a királyi nagyszülő ezt kéri.
   
Vilmos ezt válasznak is szánta azokra az utóbbi időben megjelent sajtóbírálatokra, melyek szerint vonakodva veszi ki részét azokból a kötelezettségekből, amelyek a királyi családban betöltött pozíciójából hárulnak rá.
   
Kijelentette: ha nagymamája úgy dönt, hogy uralkodói felelősségi köreinek egy részét át akarja adni, akkor ő lesz az első, aki azokat átveszi. Jelenleg azonban "a királynő áll szilárdan a kormányrúdnál", és az idén 95 esztendős nagypapa, vagyis Fülöp edinburghi herceg, az uralkodó férje "sem hajlandó lassítani" - fogalmazott a BBC-interjúban Vilmos herceg.
   
Fülöp már öt éve, a 90. születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban megígérte, hogy a jövőben jóval kevesebb feladatot vállal, mivel szavai szerint ebben a korban "az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg, és általában is jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt".
 
Ennek azonban az azóta eltelt években nem sok jelét adta, annak ellenére sem, hogy többször is kórházi kezelésre szorult. A legnagyobb riadalmat 2011 karácsonyán okozta egy szívkoszorúér-elzáródás, amelyet katéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntettek.
   
Az orvosok akkor teljes pihenésre utasították az agg herceget, aki azonban - ahogy unokája, Vilmos herceg a szerdai interjúban utalt is rá - ezt a parancsot gyakorlatilag elengedte a füle mellett.

Vilmos herceg a BBC-interjúban - arra a kérdésre, hogy majdani V. Vilmos királyként milyen uralkodói szerepre készül - kijelentette: nem találhatna jobb példaképet magának saját nagymamájánál, vagyis II. Erzsébet királynőnél, aki a napi politikán felülemelkedve látja el uralkodói feladatait. Hozzátette ugyanakkor, hogy a királyi családnak együtt kell haladnia a korral, magának is modernizálódnia kell, és meg kell őriznie helyét és jelentőségét a folyamatosan megújuló környezetben. "Ez a kihívás áll előttem" - fogalmazott a herceg.

Kijelentette azonban azt is, hogy nem tölt álmatlan éjszakákat erre a szerepre "várva vagy vágyva", már csak azért sem, mert amikor ő édesapja után király lesz, az azt is jelenti majd, hogy "szomorú változások" történtek a családjában.

Arra a kérdésre, hogy elsőszülött gyermeke, az idén hároméves György herceg - aki Vilmost követi majd a trónon - kezdi-e már felfogni, hogy nem hétköznapi családba született, illetve Vilmos és hitvese, Katalin hercegnő foglalkozik-e már azzal, hogy miként készítse fel Györgyöt majdani szerepére, Vilmos azt mondta: Katalinnal együtt "normális családként" nevelik gyermekeiket, és jelenleg csak az a céljuk, hogy a lehetséges legtöbb szeretetet megadják nekik.
Fotók: The British Monarchy

• Megjelent Sally Bedell Smith könyve Erzsébet, a királynő címmel!
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2024