Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

A balatonboglári Gömbkilátó idén is vár! Jegyárak itt!

2019.05.05 Kovács Gergely

A balatonboglári Gömbkilátó idén is vár! Jegyárak itt!

Xantus János Gömbkilátó a Balatonon. Balatonboglár egyik legnépszerűbb látványossága 15 méter átmérőjű.

Sok érdekességről írtunk már. Ilyen a Pom-Pom szobor, a kompkoncert, a Margitszigeti Zenélő Szökőkút vagy éppen a Homokszobor kiállítás.

A vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán, 165 méteres magasságban áll Balatonboglár város talán legismertebb jelképe, látványossága a Gömbkilátó. Eredetileg a magyar alumíniumipar jelképeként mutatták be a Budapesti Nemzetközi Vásáron a belföldi idegenforgalom pavilonját, a „Magyar Atomium’’-ot, amely az 1958-as brüsszeli világkiállítás híres jelképének ihletésében épült Kádár István mérnök tervei alapján. A gömb alakú, 15 méter átmérőjű szerkezetét 240 (mindössze kétfajta) háromszöglemez alkotta. A hetvenes évek végén a borítástól megfosztva, Szabó Kálmán tanácselnöknek köszönhetően Balatonboglárra került, és a Xantus János Gömbkilátó nevet kapta.

Ha nem akarsz lemaradni a hasonlóan jó programokról, akkor csatlakozz a Programajánló oldalhoz! Eredetileg belső üvegburkolattal tervezték fölállítani, amelyben egy presszót kívántak elhelyezni; de a természeti erők ezt nem engedték. A gömböt Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami még az északi partról is könnyen felfedezhető. Az 1980-as években átesett már egy felújításon, a kedvelt kirándulási célpont, majd 2012 nyarától egy ismételt felújítást követően újra látogathatóvá. A Gömbkilátó káprázatos panorámája évente több tízezer látogatót vonz.

A Gömbkilátó belépő árak:
Felnőtt 300 Ft/fő
Gyerek  250 Ft/fő
Csoportos jegy ár: 15 főtől 10% kedvezmény

A cikk alatti kapcsolódó hírekben további érdekes és INGYENES programokról olvashatsz! Ne hagyd ki a JÁTÉK menüben található játékaikat sem.

• Ezek lesznek nyáron a legjobb showk és koncertek!
• 3D Galéria nyílt Budapesten! Légy része te is a képnek! Jegyek itt!
• 2019-ben is vár margitszigeti szökőkút!
• Romantika a naplementében a Balaton közepén - Jegyek itt!
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2024