Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Autósok figyelem! Így változhat a KRESZ!

2014.04.27 Kovács Gergely

Autósok figyelem! Így változhat a KRESZ!

2014-ben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási és társadalmi egyeztetés alatt álló javaslatai alapján az EU normákat követő változások jöhetnek.

Új rendelkezésekkel egészülhet ki a KRESZ a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási és társadalmi egyeztetés alatt álló javaslatai alapján.  Az új szabályokból válogattunk most párat össze.

Vészvillogó a baleset megelőzéshez!
A gyorsforgalmi utakon torlódáshoz érkező autósok a ráfutásos balesetek elkerülése érdekében az irányjelzők kötelező működtetésével figyelmeztethetik lassításukra a körülöttük haladókat. A forgalomirányító lámpák piros és zöld fényjelzéseiben vagy a kiegészítő lámpákon számláló mutathatja a váltásig hátralévő időt. A tervezett módosításokkal egységes formában jelenítheti meg a jogszabály a közúti jelzéseket.

Balesetveszélyes helyzetet okoz, ha az autós az autópályán vagy autóúton kialakuló torlódás miatt fékezésre kényszerül. A jelentős sebességcsökkentést a jövőben a jármű mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével rendelheti kötelezően jelezni a KRESZ a megállásig vagy a lassítás megszüntetéséig. A bevált gyakorlathoz igazodó előírás bevezetésével kevesebb lehet az ütközés a gyorsforgalmi utakon - írja a kormányzati portál.

Visszaszámláló lámpák jöhetnek!

Az előírások közt a forgalmat irányító készülékek piros és zöld fényjelzéseiben vagy a kiegészítő lámpákon csökkenő számsor mutassa meg a hátralévő időt.

Cikk ajánlónk után folytatdik a cikk!
BBC Top Gear Live az Arénában!
A világ legnagyobb autós színházi showja 2014. július 1-én Budapesten! Részletek itt!


 
Új egységes táblák a tananyagban és az utakon is!
A KRESZ a megalkotása óta eltelt közel negyven évben több mint harminc alkalommal változott. A hatályos jogszabályban ezért tucatnyi különböző stílusú közúti jelzés található. Az akár 1975-ben rajzolt jelzésképeket egységes szemléletben kiszerkesztett táblák válthatják fel.

Menetjelző lámpa a motorokon!
A műszaki előírások után a KRESZ is megnyitja a nappali menetjelző lámpa szabályszerű használatának lehetőségét a motorkerékpárosok előtt. Az 5-6 cm átmérőjű pozíciófény nem vakít, de távolról is jól látható, és csak kismértékben terheli a jármű elektronikai rendszereit.

A kormányzati honlapon társadalmi véleményeztetésre közzétett rendelettervezetben foglaltak végleges elfogadásáról várhatóan egy-két hónapon belül döntés születik. Az új előírások a kihirdetést követő napon lépnek majd hatályba. A teljes közlemeny a kormany.hu oldalon olvasható.INGYENES KRESZ tudás frissítő oldal indult! Tedd próbára magad!
A statisztikák alapján ugyancsak nyomon követhető, hogy az évek során a sofőrök által korábban megszerzett KRESZ tudás megkopik. Ezért indult egy Kresz tudás frissítő oldal is. Erről a cikk alatti kapcsolódó híreinkben olvashat és tesztelheti is magát.

Oszd meg barátaiddal is a cikket! És csatlakozz hozzánk a facebookon is!

 

• Kék villamos Budapesten! Tudd meg miért kapott új színt!
• 10 érdekes múzeum Magyarországon!
• Demjén Ferenc, Edda, Neoton, R-GO, By The Way, Bereczki Zoltán Agárdon!
• IV. BUDAVÁRI SÖRFESZTIVÁL 2014 - Jegyek itt!
• Ingyenes KRESZ tudás frissítő honlap indul! Jelentkezz!
• Koncertek és rendezvények a 2024/2025-ös évadban Budapesten a Papp László ...
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2024