Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Megvannak a MEGAYOUTH forgatókönyvírói pályázat döntősei

2022.05.19 kovacsad

Megvannak a MEGAYOUTH forgatókönyvírói pályázat döntősei

A 25 éves Megafilm Balázs Béla-díjas producerpárosa, Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor, a klasszikus tehetségkutatók mintájára találta ki a MEGAYOUTH forgatókönyvírói pályázatot, amelyre több mint 150 pályamű érkezett 16-25 éves forgatókönyvíró-jelöltek tollából. Ezek közül 6 történetnek szavazott bizalmat a neves filmesekből álló zsűri, akik mentorként bábáskodnak a fiatal írók mellett, hogy a legjobból egy minisorozat szülessen.

A mentorok csapatai hosszas vita után alakultak meg, hiszen több olyan pályázó is volt, akivel több mentor is szeretett volna együtt dolgozni. Végül 6 pályamű jutott tovább, Divinyi Réka csapatába is két versenyző került be, a Dombrovszky Linda – Somogyi György alkotópáros mentoráltjai is ketten vannak és Bendi Balázs is két ifjú forgatókönyvíróval dolgozik együtt a sorozatterv fejlesztésén.

Divinyi Réka csapata

A 24 éves Ulics Balázs Filézett viszonyok munkacímmel adta be a pályázatát. A szinopszis szerint két idősíkon fut a történet, amelyben egy baráti társaság mindennapjait követjük nyomon a covid után 10 esztendővel. Izgalmas flashback, hogy vissza-vissza térünk a covid évébe, és ott rejlik az a titok, ami miatt évtizedek múltán sem szakadhat el egymástól a társaság. "Ez a téma olyan időszakot dolgoz fel, amit mindenki átérez, de legfőképp azoknak ajánlom, akik a világjárványról szóló diskurzust a filmek és sorozatok világában szeretné megkezdeni." - mondta Balázs.

A szintén 24 esztendős Győrbíró Réka sorozatterve A nagy képrablás munkacímen fut. A Szépművészeti Múzeum kirablását a nyolcvanas években az évszázad bűnügyének tartották. „A történetem egy érdekes és meghökkentő történelmi időszakban játszódik. Fiatalabb generációnak ajánlanám, hogy megismerjék Magyarországot a ’80-as években." - mondta ötletéről.

Dombrovszky Linda - Somogyi György csapata

Talányos a munkacíme a 20 esztendős Boros Éva Júlia ötletének: Te öltél meg előbb."A történetem sok nehéz témát feszeget, és a nézők sok traumát fel tudnának dolgozni a sorozat által." - mondta szinopszis ötletéről a fiatal lány, ami azonnal egy megdöbbentő jelenettel kezdődik: egy világvégi kis faluban egy 18  éves lány  megtervez  egy  gyilkosságot.  Születésnapjára egy lopott pisztolyt kap ajándékba, s még az nap, mikor az éj leszáll a fegyver kétszer el is dördül: két golyót  ereszt apja fejébe, miközben az édesanyja mellette fekszik, majd öcsét, Dávidot, maga után húzva elmenekülnek az éjszakába.

Csapattársa, a 19 éves Éhn Dorka Nea teljesen hihető és abszolút igazi élete munkacímű pályázatával "Azért ajánlanám minden korosztálynak, mert ez nem az emberek hétköznapi problémáit dolgozza fel (és rak rájuk ezeket felidézve még egy adag stresszt), hanem szórakoztató, könnyed kikapcsolódást nyújt. A meseszerűsége felébreszti mindenki fantáziáját, a hihetetlen történetek mindig figyelemfelkeltőbbek, mint a hétköznapiak." - fogalmazott pályaművéről, ami ezekkel az izgalmas sorokkal kezdődik: Nea néni általános iskolai magyartanár, de óráin a diákok nem sokat hallanak a tananyagról. A tanárnő ugyanis a saját, hihetetlen és kivételes életéről mesél a tanulóknak minden nap, ami többek között tartalmaz pápánál való vendégeskedést, gyerekeket rabló sast és igaz szerelmi történetet. A gyerekek mindezt élvezettel hallgatják, ám a szülők már kevésbé örülnek neki. Az ügy eljut az iskolaigazgatóhoz, ami akár Nea munkájának elvesztésébe is kerülhet.

Bendi Balázs csapata

A cinkotai asszonygyilkosság munkacímmel a 18 éves Molnár Mátyás Benedeket egy múlt századi sorozatgyilkos története ihletett meg. A noir hangulatú krimi érdekessége, hogy a fiatal Karinthy Frigyes, mint újságíró kap szerepet a történetben. "Kedvelem a noir és történelmi témákat. Úgy gondoltam ezeknek egyre növekvő érdeklődése van az országban, így népszerű sorozattá válhat ötletem."- bizakodik Mátyás.

Kiskirályok munkacímmel pályázott csapattársa, a 22 esztendős Pekár István János. Ő így vall ötletéről: "A ’90-es évek alvilágából még nem készült igényes alkotás. Az én történetem emberközeli viszonylatban mesél, nem pedig egy megfoghatatlan akciókrimiben. "

 
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2023