Kultúraonline logo
facebook twitter RSS

Lepkekert várja az érdeklődőket Budapesten

2024.05.26 Kovács Gergely

Lepkekert várja az érdeklődőket Budapesten

Tizennyolc trópusi lepkefaj több száz egyedét csodálhatja meg a közönség. Szombattól igazi trópusi lepkevarázs várja a Budapesti Állatkert látogatóit: megkezdődik ugyanis a Lepkekert idei szezonja. Most 18 színpompás trópusi lepkefaj több száz egyede látható itt, akik közé be is sétálhatnak a látogatók, mintha egy lepkékkel teli trópusi erdőben járnának. A lepkék mellett a Lepkekert növényeit, köztük a különféle broméliákat, orchideákat is érdemes megcsodálni.

A fotó csak illusztráció!
Szombaton nyit a Lepkekert a Budapesti Állatkertben, amely így már gyermeknapkor is látogatható lesz. A 240 négyzetméter alapterületű bemutatóhely 1200 köbméternyi légterében 18 különböző trópusi lepkefaj több száz egyedét lehet megcsodálni. Méghozzá úgy, hogy be is lehet sétálni a lepkék közé, így a közönség lényegében egy térben mozoghat velük.

A Lepkekert, mint szezonális látnivaló 2000 óta létezik az Állatkertben, bár a helyszín az idők során kétszer is változott. Jelenlegi helyére, a Pálmaház, az óriásvidrák és a prérikutyák kifutója, illetve a sörényes hangyász kifutó által határolt területre 2014-ben került. A bemutatóhely általában nyár elejétől kora őszig látogatható, de ha az időjárás megengedi, már május végén megnyitják. Így van ez az az idei évben is.

A bemutatott lepkefajok mindegyike Közép- és Dél-Amerikai trópusi élőhelyein őshonos. Az állatok bebábozódott állapotban érkeznek egy Costa Ricában működő lepkeszaporító farmról. A bábokat a Lepkekert közepén lévő, üvegfalú bábszekrényben helyezik el, így a közönség egy kis szerencsével magát a kikelést is megfigyelheti.

Amíg a bebábozódás előtt, hernyó állapotban elsősorban levelekkel táplálkoznak, az imágók, azaz a bábból kikelt kifejlett lepkék az energiában gazdag, édes táplálékot kedvelik, mert erre van szükségük az aktív repüléshez. Jellegzetes pödörnyelvükkel az etetőtálakba kitett gyümölcsök, félbevágott banán és narancs nedvét szívogatják, illetve szívesen járnak rá a fiolákban kihelyezett mesterséges nektárra is. Étlapjukon emellett természetesen nektár is szerepel, ugyanis az Állatkert kertészei számos olyan, nektárt bőven adó növényt telepítettek a Lepkekertbe, amelyeket a lepkék a természetben is látogatnak.

A Lepkekert a színpompás trópusi lepkék mellett a változatos növényzet miatt is érdemes a közönség figyelmére. A lepkéknek nektárforrásként szolgáló, de a szemnek is szép látványt nyújtó sétányrózsák és csillagcsokrok mellett tillandsiák, broméliák és orchideák teszik teljessé a varázslatos trópusi élményt.

Aki kíváncsi a lepkékről való gondoskodás napi feladataira is, annak most hétvégén 11 óra tájban érdemes felkeresni a Lepkekertet. A gondozók ilyenkor töltik fel a fiolákat nektárral, valamint a frissen kikelt lepkéket is kiengedik a bábszekrényből.
A látogatás belépőhöz kötött. Részletek a Fővárosi Állatkert honlapján.
További érdekes híreink:
 

• 10 kihagyhatatlan program a nyáron!
• INGYENES mókuspark nyílt Budapesten! Itt a címe!
• Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok 2024-ben - Jegyek itt
• INGYEN bejuthatsz az IL VOLO koncertjére! Részletek itt!
• Kész a Margitszigeti Zenélő Szökőkút 2024-es műsora! Dallista itt!
• Debreceni Virágkarnevál 2024 - Jegyek itt!
Ez is érdekelhet

 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
LEGÚJABB VIDEÓK
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - KultúraOnline.hu 2011-2024